Ieder land heeft een andere cultuur. Cultuur is er altijd geweest, en verschilt per land. Geert Hofstede heeft onderzoek gedaan naar cultuurdimensies. Cultuur is erg belangrijk voor een land. Alle mensen in een land samen vormen een cultuur. Cultuur wordt daarom als volgt gedefinieerd: cultuur is de collectieve mentale programmering, die de leden van één groep of categorie mensen onderscheidt van die van een andere.
Figuur 1: culturele dimensies |
Figuur 1 laat zien waar
cultuur staat. Het staat tussen de menselijke natuur (dat wat alle mensen
gemeen hebben) en de persoonlijkheid (dat wat iedere mens tot een uniek wezen
maakt). Geert Hofstede heeft een groot onderzoek gedaan naar culturele
dimensies in een land. Het onderzoek was uitgevoerd door een bedrijf, waar meer
dan 100.000 mensen werkten uit meer dan 50 landen. Hieruit kwam naar voren dat,
als culturen moeten worden vergeleken er naar de volgende vier onderwerpen
gekeken moet worden. Ten eerste machtsafstand (van klein naar groot), ten
tweede collectivisme tegenover individualisme, ten derde femininiteit tegenover
masculiniteit en als laatste onzekerheidsvermijding (van zwak naar sterk). In
figuur 2 is te zien welke verschillen er zijn tussen Canada en Nederland.
Deze dimensie gaat over het feit dat alle individuen in de maatschappij niet gelijk aan elkaar zijn. Machtafstand is in Nederland vrij laag. Dit komt doordat Nederlanders veel waarde hechten aan het gelijkheidsideaal. In Nederland accepteren de mensen wel dat er mensen ‘de baas’ zijn, maar hier mag niet teveel van verwacht worden. In figuur 2 is te zien dat Nederland niet veel verschilt met Canada.
In beide landen is machtafstand onder de 50. In Canada is deze maar 39. Machtafstand wordt
Figuur 2: Verschillen Nederland en Canada gemeten van 0 tot en met 100. Dit betekent dus dat de samenleving gelijk aan elkaar is. Er zijn geen mensen die echt boven de bevolking staan. Iedereen is gelijk aan elkaar. Beide landen zijn democratisch. Dit betekent dat de bevolking de baas is en er geen persoon boven staat.
Collectivisme – Individualisme (IDV)
In de meeste landen staat het groepsbelang boven het belang van de individu. Het collectivisme komt daarom ook het meest voor op de wereld. De mensen in een samenleving die collectivistisch zijn ingesteld, zullen voor elkaar opkomen. Tegenover het collectivisme staat het individualisme. Deze mensen zorgen voor zichzelf en voor hun zeer naaste omgeving. In figuur 2 is te zien dat zowel Nederland als Canada zeer individualistisch is ingesteld. De mensen kunnen voor zichzelf zorgen. In minder ontwikkelde en armere landen is er meer sprake van collectivisme. Deze mensen kunnen niet voor zichzelf zorgen, doordat ze geen middelen hebben. Geld en andere zaken spelen voor ontwikkelde landen minder een rol. Deze mensen kunnen dus beter voor zichzelf zorgen.
Femininiteit - Masculiniteit
Deze twee begrippen betekenen komen ongeveer overeen met de woorden vrouwelijk en mannelijk. Als een samenleving feminien wordt verstaan, dat er in een samenleving geen verschil is tussen mannelijk en vrouwelijk. De belangrijkste waarde hierbij is de aandacht voor de kwaliteit van het leven. Masculiniteit is precies het tegenovergestelde. In deze samenleving is de sociale sekse – rollen duidelijk gescheiden. Mannen moeten assertief en hard zijn en gericht op materieel succes.
Aan de andere kant moeten vrouwen teder en bescheiden zijn. Figuur 2 laat zien dat hier wel degelijk verschil zit tussen Nederland en Canada. Canada heeft een score van 52. Dit laat zien dat deze samenleving meer ‘mannelijker’ is. In Nederland is geen verschil tussen man en vrouw. Een man kan ook gewoon een vrouwenbaan hebben, terwijl dat andersom precies hetzelfde geval is.
Onzekerheidsvermijding
Deze dimensie heeft te maken met de manier waarop een samenleving zich bezighoudt met het feit dat er niet in de toekomst gekeken kan worden. Er kan op verschillende manieren naar de toekomst gekeken worden. Moeten we alles zomaar laten gebeuren, of moeten we kijken wat er gedaan kan worden om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Dit kan gebeuren door het opstellen van regels of wetten. Tussen Canada en Nederland is weinig verschil. Allebei de landen hebben een score van rond de 50. Dit houdt dus in dat er weinig onzekerheid is. In beide landen zijn er ideeën en innovaties op verschillende gebieden. Deze dingen worden bedacht met het oog op de toekomst. Tegelijkertijd is de cultuur niet op regels georiënteerd. Waardoor de score gemiddeld uitkomt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten