Klimaat & bodem Canada

Canada heeft te maken met verschillende klimaten. Doordat het land een groot oppervlakte heeft is het klimaat niet overal hetzelfde. Langs de kust en in het zuiden heerst een warmer klimaat dan in het noorden van Canada. Dit komt door een warme luchtstroom die van de oceaan afkomt. Deze neemt de warmte mee naar het vaste land. Het klimaat wat het meest voorkomt is het landklimaat. Dit varieert van een gematigd land klimaat naar een koel landklimaat, wat vooral voorkomt in de zuidelijke delen van het land. In het noorden en noordoosten van Canada komt het toendraklimaat het meest voor. Dit is een klimaat waarbij weinig neerslag valt en waar de winters koud zijn. De zomers zijn hier koel. In het westen in Canada waar de Rocky Mountains liggen heerst een hooggebergteklimaat. De temperatuur komt hier niet vaak boven het vriespunt en op de toppen blijft er sneeuw liggen. In de dalen heerst in sommige gebieden wel een landklimaat. Langs de kust, en dan met name de westkust van Canada heerst er een gematigd zeeklimaat. De winters zijn zacht, de zomers zijn vaak warm en er valt behoorlijk veel neerslag.

In Canada valt in sommige gebieden veel neerslag. Langs de kust valt veel neerslag. Per jaar valt er gemiddeld 700 tot 2000 millimeter. De neerslag valt bijna altijd in de vorm van regen. Met name in de winter is er veel regen in deze  gebieden. In tegenstelling met de kustgebieden is er in het noordoosten van Canada sprake van droogte. De toendragebieden die daar liggen hebben vaak last van droogte. Gemiddeld valt er 100 tot 200 millimeter per jaar. Deze neerslag valt vrijwel allemaal in de winter in de vorm van sneeuw. Het midden van Canada rond de Hudson-baai is ook droog te noemen. Er valt hier gemiddeld 250 tot 500 millimeter neerslag per jaar.

Doordat de provincie Alberta groot is, zijn hier ook verschillen in weervormen. In Alberta geldt een landklimaat. Dit komt doordat Alberta niet langs de kust ligt. Dit houdt in dat er extreme temperaturen kunnen voorkomen. In de winter kunnen de temperaturen diep onder het vriespunt dalen. Twintig graden onder nul komt in grote delen van Alberta voor. In de zomer daarentegen kan de temperatuur hoog stijgen. Gemiddeld zitten de zomers tegen de 25 graden aan. Doordat de Rocky Mountains voor een deel in Alberta liggen zijn er veel weersverschillen. Tegen de bergen valt vaak weinig neerslag, doordat door de wind stijgingsregens ontstaan. Het noorden en het zuiden van Alberta verschillen ook met elkaar. In het noorden waar veel bossen voorkomen heerst een landklimaat. Het zuiden en westen van Alberta is een stuk warmer door de beschutte ligging.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten